Danas slavimo:

Vaši

dojmovi

Sporti

on facebook

Prijava

za upis
Moje dijete

Vježbe za jačanje nogu i stopala

 
Zbog nadolazećih hladnih dana moramo ogovarajuće zaštititi svoje tijelo. Tako odijevamo debele zimske kapute, koji nam smanjuju opseg pokreta, teška odjeća otežava nam kretanje, a obuća smanjuje pokretljivost stopala. Naša odjeća i obuća imaju povoljan i nepovoljan učinak na naš organizam. zimi nerijetko dobivamo na težini, što još dodatno otežava kretanje. Iz tog razloga skrenuti ćemo pozornost na jačanje mišića nogu i stopala. 
U male djece svod stopala je pun naslaga masti, pa je ono nalik na spušteno stopalo. Kako dijete raste, povećava se i težina koju stopalo mora održavati tijekom raznih aktivnosti - od osnovne potrebe za održavanjem ravnoteže prilikom stajanja i hodanja do trčanja i složenijih pokreta,  npr. skakanja.
Pod tim naslagama masti i nedovoljno ojačanim mišićima, dječje stopalo može se pravilno razvijati samo ako su nožni prsti što aktivniji. Prsti se u zimskoj odjeći samo neznatno gibaju, pa zbog toga pri odabiru zimskih cipela ili čizmica treba voditi računa da ona bude što elastičnija, tako da prati kretnje stopala. 
Tijekom zimskih dana djeci omogućite što češći boravak u prirodi, a ljeti dopustite djeci hodanje po srušenim deblima, krupnom kamenju, penjanja po ljestvi zaobljenih pritki, predložite im da po uskim površinama hodaju na prstima jer time im se aktiviraju i jačaju mišići nogu i stopala. 
Preporučljivo je i svaki slobodan trenutak kod kuće jačati mišiće stopala na koje se obraća najmanje pozornosti. Stoga, neka djeca nožnim prstima kotrljaju, potiskuju i podižu lakše i teže predmete, poput loptica spužvica, krpa, kamenčića, olovaka...

Vježbe izvodi: Ivana Gašparac (8 godina)
Ivana GašparacIvana GašparacIvana Gašparac
Moje dijete