Danas slavimo:

Vaši

dojmovi

Sporti

on facebook

Prijava

za upis
AGILNOST

 

Što je to agilnost? 

Agilnost definiramo kao sposobnost brzog i učinkovitog premještanja tijela u prostoru u uvjetima naglog zaustavljanja i promjene smjera kretanja, ujedno bez gubitka ravnoteže, smanjenja brzine kretanja i gubitka kontrole pokreta.1. Motorički test za procjenu agilnosti (bočno dokoračno kreanje): 
KORACI U STRANU


Opis mjesta izvođenja: zadatak se izvodi u prostoriji  ili na otvorenom prostoru (s ravnim, tvrdim tlom) minimalnih dimenzija 5 x 2m. Na tlu su označene dvije usporedne linije duge 1metar, međusobno udaljene 4 metra.

Početni položaj ispitanika: ispitanik stoji sunožno unutar linija, bočno uz prvu liniju.

Izvođenje zadatka:  na pljesak dlanovima, ispitanik se, što brže može, pomiče u stranu (bočno korak-dokorak), bez križanja nogu, do druge linije. Kada stane vanjskom nogom na liniju ili prijeđe preko nje, zaustavlja se i ne mijenjajući položaj tijela, na isti se način vraća do prve linije, koju također mora dotaknuti stopalom ili prijeći preko nje. Ovo izvodi 6 puta uzastopno.

Kraj izvođenja zadatka:  kad ispitanik na opisani način prijeđe 6 puta razmak od 3 metra i stane na startnu liniju ili je prijeđe vanjskom nogom, zadatak je završen.

Ocjenjivanje: mjeri se vrijeme u desetinkama sekundi od pljeska dlanovima do završetka šestog prelaženja staze od 3 metra. 

AGILNOST