Danas slavimo:

Vaši

dojmovi

Sporti

on facebook

Prijava

za upis
BRZINA

 

Što je to brzina? 

Brzina je sposobnost brzog reagiranja, brzog izvođenja pojedinačnog pokreta ili više pokreta u jedinici vremena ili savladavanje što dužeg puta u što kraćoj jedinici vremena.


Osnovne vrste brzine su: 

 1. brzina reakcije (sposobnost brzog reagiranja na različite signale)
 2. brzina pojedinačnog pokreta (samo ruka ili noga)
3. brzina frekvencije pokreta-broj pokreta u jedinici vremena (sposobnost brzog izvođenja više povezanih jednostavnih ili 
    složenih pokreta)
4. ciklička ili aciklička brzina (startna brzina i brzina zaustavljanja)
Senzibilne faze razvoja brzine (pogodno vrijeme za razvoj)

 a) djevojčice: od 7-11. godina: razvoj brzine kod djevojčica traje do 14 godine i nakon toga u slučaju ne bavljenja sportom stagnira. Dinamika razvoja brzine kod djevojčica i dječaka vrlo je slična do 14 godine života.

 b) dječaci: od 7-9. godina: prate krivulju razvoja brzine kako kod djevojčica, ali nakon 14. nastavljaju s razvojem brzine do 18. godine života. 
1. Motorički test za procjenu opće brzine tijela: TRČANJE na 20 m

Početni položaj ispitanika: ispitanik stoji u položaju visokog starta iza startne linije.

Izvođenje zadatka:  ispitanikov je zadatak da, nakon znaka: "Pripremi, pozor, sad!" maksimalno brzo prijeđe prostor između dvije linije.

Kraj izvođenja zadatka:  zadatak je završen kada ispitanik prsima prijeđe ravninu cilja.
Ocjenjivanje: mjeri se vrijeme u desetinkama sekundi.

2. Motorički test za procjenu brzine pokreta jedne noge: TAPING NOGOM 

Početni položaj ispitanika: ispitanik sjedne na klupu iznad mjesta za provjeravanje brzine noge. Stopalo lijeve noge stavi ispod klupe tako da mu ne smeta. Desnu nogu postavi u početni položaj, s desne strane linije. Ispitanik se čvrsto drži za rubove švedske klupe.

Izvođenje zadatka:  na znak: "Pripremi, pozor, sad!" ispitanik, što brže može, u vremenu od 15 sekundi, dodiruje stopalom (ljevaci lijevom) naizmjenično jednu pa drugu stranu od linije na podu.

Kraj izvođenja zadatka:  zadatak se prekida nakon 15 sekundi, na znak:"Stop".

Ocjenjivanje: rezultat u testu je broj pravilno izvedenih naizmjeničnih dodira po tlu u vremenu od 15 sekundi. Dakle, broje se ispravni doticaji jedne i druge strane tla, što predstavlja jedan ciklus.

3. Motorički test za procjenu brzine pokreta jedne ruke: TAPING RUKOM

Početni položaj ispitanika: ispitanik sjedne na stolicu nasuprot dasci za taping. Dlan lijeve ruke stavi na sredinu daske. Desnu ruku prekriži preko lijeve, i dlan postavi na lijevu ploču daske (ljevaci postave ruke obrnuto). Ispitanikove noge su razmaknute i punim stopalima postavljene na tlo.

Izvođenje zadatka:  na znak: "Pripremi, pozor, sad!" ispitanik, što brže može, u vremenu od 15 sekundi, dodiruje prstima desne ruke ljevaci lijeve) naizmjenično jednu pa drugu ploču na dasci.

Kraj izvođenja zadatka:  zadatak se prekida nakon 15 sekundi na znak "Stop".

Ocjenjivanje: rezultat u testu je broj pravilno izvedenih naizmjeničnih udaraca prstima po okruglim pločama daske za taping, u vremenu od 15 sekundi. Dakle, broje se ispravni doticaji jedne i druge okrugle ploče na dasci za taping, što predstavlja jedan ciklus.

Napomena za testove tapinga: neispravni doticaju su ako:
 - ispitanik po jednoj ploči udari uzastopno više od jednog puta
 - ispitanik promaši ploču
 - ispitanik udara tako tiho ili na neki drugi način da ispitivač nije u mogućnosti uočiti ispravnost pokreta.

BRZINA