Danas slavimo:

Vaši

dojmovi

Sporti

on facebook

Prijava

za upis
FLEKSIBILNOST

 
Što je to fleksibilnost ili gibljivost? 

Fleksibilnost ili gibljivost je sposobnost izvođenja velikih i maksimalnih amplituda pokreta u skladu s građom zglobnih tijela i elastičnošću mišića. Neka su djeca po prirodi fleksibilna, dok lošim pristupom u razvoju snage fleksibilnost se može smanjiti.


Senzibilne faze razvoja fleksibilnosti (pogodno vrijeme za razvoj)

Djeca predškolske dobi su vrlo fleksibilna i već svakodnevnom igrom svojim tijelom izvode pune amplitude pokreta.

6.-10. godina: smanjuje se mobilnost ramena i kuka, te je u toj dobi potrebno provoditi dinamičko istezanje istih zglobova. Potrebno je izbjegavati statička istezanja iz razloga što je djeci teško zadržati koncentraciju i opuštenost što je ključno kod svih vježbi fleksibilnosti.

8.-9. godina: kralježnica u toj dobi dostiže svoju prirodnu maksimalnu fleksibilnost.
10.-13. godina: važno je pojačano primjenjivati trening fleksibilnosti jer pojačana aktivnost bez pojačane primjene istezanja može ograničiti amplitudu pokreta.

U dobi ubrzanog rasta i razvoja (prva faza ubrzanog rasta: 0-6. godina i u drugoj fazi za djevojčice od 10.-14,15. godina i dječake  od 11.-17. godina života) ključno je primjenjivati vježbe za razvoj fleksibilnosti. Tijekom tih faza dolazi do ubrzanog rasta kostiju, koji mišići i tetive teško mogu pratiti. Zbog toga se mogu javiti ozljede leđa, bolovi u koljenu...

Treningom fleksibilnosti kritičnih točaka može se značajno umanjiti opasnost od ozljeđivanja. Nakon 16. godine života mogu se početi primjenjivati vježbe identične vježbama odraslih.

1. Motorički test za procjenu fleksibilnosti trupa: PRETKLON RAZNOŽNO


Početni položaj ispitanika: Ispitanik sjedi na strunjači, spuštenih koljena na tlo a leđima naslonjen na zid, a dlanovi su jedan na drugome između nogu.

Izvođenje zadatka: Ispitanikov je zadatak da, maksimalno ispred sebe ispruži ruke (dlan mora biti na dlanu) po vertikalnoj skali a da pri tim pokušajima ne savije noge u koljenom zglobu niti odvoji noge od strunjače.

Završetak izvođenja zadatka: Zadatak je završen kada ispitanik 3 puta uzastopce dlanovima prijeđe određenu udaljenost.

Ocjenjivanje: Mjeri se rezultat u centimetrima. Upisuje se rezultat sva tri pokušaja.

FLEKSIBILNOST