Danas slavimo:

Vaši

dojmovi

Sporti

on facebook

Prijava

za upis
PRECIZNOST

 
Što je to preciznost? 

Precıznost je sposobnost koja omogućava da se aktivnostima gađanja (bacanja predmeta)  ili ciljanja (vođenje predmeta), pigodi određeni statički ili pokretni cilj koji se nalazi na određenoj odaljenosti.


Percepcija prostora i lokalizacija cilja osnovni su uvjeti za visoku preciznost. Najbolje metode učenja preciznosti su one koje sportaša stavljaju u situacijske uvjete koji zahtijevaju precizno djelovanje


1. Motorički test za procjenu preciznosti pokreta ruke: 
GAĐANJE METE POSTAVLJENE NA ZID


Opis mjesta izvođenja: Meta napravljena od kartona se postavi (centar mete je na 150m visine) na zid. Na meti su obojana tri kvadrata (različite boje) čije su dimenzije 60 cm, 30 cm i 10 cm. Na udaljenosti od 1,5 m od zida na podu se označi linija iza koje se izvodi bacanje.

Izvođenje zadatka: Ispitanik stoji iza linije za bacanje (u iskoraku), izvodi bacanje teniske loptice jednom rukom prema meti postavljenoj na zidu. Linija iza koje se izvodi gađanje se pri tome ne smije prestupiti. U testu se izvodi jedna serija po 5 pokušaja. 

Ocjenjivanje: Svaki pogodak s teniskom lopticom u metu se boduje od centra prema van s 3, 2, 1, 0 bodova po gađanju. Izračunavaju se pojedinačni pogodci unutar serije, a kao ukupan rezultat se unosi vrijednost koja se dobije zbrajanjem svih rezultata. Kod bodovanja pogodaka u metu naglašava se da pogodak na granici između dva kvadrata pripada većem kvadratu (tj. vrijedi onoliko koliko iznosi kvadrat s manje bodova).

PRECIZNOST